maandag 9 december 2019

‘Kunt u de rails ophangen?’


Weblog Tijdelijk Anders Nummer 12

In deze ‘tijdelijke serie’ blogs geef ik een overzicht van publicaties: enkele artikelen en de boeken. Hier het boek ‘Kunt u de rails ophangen? Want ik durf niet in de lucht!’ uit 2001.






Dit boekje is onder meer het verslag van het wijkproject Heel de Buurt in de Groninger wijk Corpus den Hoorn, dat liep van 1996-2001. Maar vooral biedt ‘Kunt u de rails ophangen? Want ik durf niet in de lucht!’ een set van op ervaring gestoelde handreikingen hoe op wijkniveau een samenhangende sociale ontwikkeling mogelijk is.
    Het gaat dan om methodieken van samenlevingsopbouw, welzijn, zorg en participatie. Trefwoorden zijn: outreachend en vraaggericht werken, communicatie, sluitende aanpak, de wijkbewoner staat centraal.

Veel van de actuele discussies over wijkgericht werken komt aan de orde in deze publicatie. De goede lezer kan echter ook zien dat wijkgericht werken zorgvuldiger kan worden opgebouwd dan momenteel vaak gebeurt. Ook het beroep op ‘participatie’ behelst heel wat meer dan verantwoordelijkheden ‘zomaar’ aan de burger toebedelen.


Uit de inhoud

-  ‘Dit is toch wel een mooie wijk …?’

-  Veel plannen, één proces

-  Soms vernieuwend, soms heel gewoontjes

-  Integraal werken als leuze en uitdaging

-  Methoden die motiveren

-  Enkele vuistregels voor goede communicatie

-  Toch maar even die rails ophangen

-  Sleutels voor de voordeur

-  En ook nog eens opbouwwerk …!

-  ’t Begint met respect voor elkaar in de wijk

‘Kunt u de rails ophangen? Want ik durf niet in de lucht!’ werd in 2001 uitgegeven door het project Heel de Buurt in samenwerking met het Provinciaal Instituut Zorg en Welzijn Groningen. 88 pagina’s. ISBN 978 90 80565838. Niet meer voorradig.