Weblog Tijdelijk Anders Nummer 13
In deze ‘tijdelijke serie’ blogs geef ik een overzicht van publicaties: enkele artikelen en de boeken. Hier het ethiekboek ‘Dilemma’s en keuzes, Sociale ethiek in de actuele praktijk van welzijn en hulpverlening’ uit 2002.
‘Dilemma’s en keuzes’ biedt een sociale ethiek, gericht op de praktijk van welzijn, zorg en hulpverlening.
Het boek is twintig jaar geleden geschreven, vóór de transities in de zorg en hulpverlening, die gepaard gingen met grote bezuinigingen in de collectieve sector. Dat maakt dit boek deels verouderd. Er zijn momenteel – vaak heel ingrijpend – andere concrete kwesties aan de orde. Anderzijds komen in de interacties van de mensen die zorg krijgen en zorg- en hulpverleners nog tal van ethische kwesties naar voren die wél vergelijkbaar zijn met eerdere. In die zin kan dit boek ook voor de hedendaagse praktijk relevante gezichtspunten naar voren brengen. Zie ook de inhoudsopgave hieronder.
Ethisch denken en handelen betekent leren omgaan met de vrijheid van de mens. Het beginsel vrijheid is niet alleen ‘mooi’, maar brengt ook sociale verantwoordelijkheden met zich mee. Dit spanningsveld van autonomie, verantwoordelijkheid en maatschappelijke mogelijkheden komt uitgebreid aan de orde in ‘Dilemma’s en keuzes’. Het contact tussen mensen die betrokken zijn in de hulpverleningssituatie vormt een uitgangspunt van dit boek.
Behalve voor de zorg kan dit boek voor een bredere doelgroep interessant zijn. Het is tevens bruikbaar voor de hogere leerjaren van het HBO en andere vormen van hoger onderwijs.
Op de voorkant van het boek staan de boeien die opgeslagen staan in de haven van Terschelling. Boeien op het land refereren aan de normen die gelden op zee. Zo laat het boek ook problematische kanten zien van bepaalde normen die geacht worden te werken in de hulpverlening.
Uit de inhoud
- Pleidooi voor een ethiek die de dynamiek van de werkelijkheid erkent
- ‘Contact’ als filosofische categorie. De mens als sociaal wezen: in contact met de ander ontstaat het mens-zijn
- Kan de ethiek het risico van een te smal perspectief vermijden?
- Sociale dialectiek van Marx en de vrijheidsfilosofie van Sartre
- Verbreding van het gezichtspunt van het autonome individu in de hulpverlening
- Autonomie en dwang in de psychiatrie. Is dwang soms geoorloofd of zelfs een zorgplicht?
- Zware kwesties niet vermijden. Buurten, zwerven en drugs
- Het perspectief van sociale normativiteit en persoonlijke verantwoordelijkheid
‘Dilemma’s en keuzes, Sociale ethiek in de actuele praktijk van welzijn en hulpverlening’, Uitgeverij Damon, Budel 2002. ISBN 9789055732784. Tweede ongewijzigde druk 2003.
Het boek kost € 19,90,-, verkrijgbaar bij de boekhandel en de uitgever. Zie ook de website van de uitgeverij www.damon.nl.