zondag 15 december 2019

Actief socialisme en vrijheid – Een boek, vier studies


Weblog Tijdelijk Anders Nummer 18
Deze ‘tijdelijke serie’ blogs geeft een overzicht van mijn publicaties: twee oudere artikelen en de boeken. De artikelen zijn een keuze. Er zijn ook stukken in boekpublicaties of als brochure verschenen.
Hier de inhoud van het recente boek: ‘Actief socialisme en vrijheid, Pleidooi voor hechtere linkse samenwerking, Doorbreek de vanzelfsprekendheid’, uit 2018.





Actief socialisme. Ook in tijden van kapitalistische hegemonie is een socialistische politiek mogelijk. Op groter maatschappelijk niveau en in de eigen straat. Doorbreek de vanzelfsprekendheid. Want het is niet vanzelfsprekend dat voor eeuwig één productiestelsel domineert, dat bovendien op een slecht beginsel, op egoïsme is gebaseerd. Dat moet veel beter kunnen.
    Marx eiste meer dan eens: ‘Afschaffing van het loonsysteem!’ De blinde expansie van het kapitaal. ‘Afschaffen’, dat moet nog altijd gebeuren, ten gunste van de mensheid en de natuur.

Dit boek, ‘Actief socialisme’, kent een zekere tweedeling. Het begint met tien hoofdstukken over politieke denkers: de klassieke Chinese filosofie, Aristoteles, Spinoza, Rousseau, Dietzgen, Marx, Engels, Gramsci, Luxemburg en Sivaraksa. Hier wordt tevens een hoofdstuk gewijd aan het klimaat en de noodzaak van sociale rechtvaardigheid.
    Deze hoofdstukken, die veel zeggen over machtsvorming, gaan vervolgens over in beschouwingen over de consequenties voor een actuele werkelijk progressieve, socialistische politiek.
    Conclusie: er worden kansen gemist voor een democratische, radicaal socialistische of linkse politiek. Er wordt nog niet consequent, consistent en wervend gewerkt aan een brede sociale en democratische machtsvorming. Noch door partijen, noch door andere organisaties en personen.

Is dat nieuws? Oud nieuws misschien, maar heel actueel, gezien de grote opgaven die er liggen op terreinen als sociale ongelijkheid, de arbeid, collectieve voorzieningen, de biodiversiteit en het klimaat.
    Blokkades voor duurzame samenwerking zijn er genoeg. Maar die zijn bekend en nooit een geldige uitvlucht voor wie socialistische politiek voorstaat. Hoewel grotere en hechtere eenheid verkrijgen moeilijk lijkt in een individualistische tijd, kan toch worden gesteld – gezien alle kennis over macht en machtsvorming – dat de socialisten samen aan de slag moeten. Vanuit veel invalshoeken. Socialisten en activisten in de brede zin van het woord. Linkse samenwerking, niet ervoor weglopen omdat het lastig is.


Uit de inhoud


-  Een socialere samenleving is mogelijk

-  Aristoteles – Op zoek naar het juiste midden

-  Politiek in het oude China

-  Klimaat, evolutie en maatschappijvisie

-  Hoe praktisch om te gaan met uiteenlopende visies? – Joseph Dietzgen

-  Maatschappelijke vervreemding en het klimaat

-  De neutrale mens, zijn wereld en de vervreemding

-  Voor verandering is macht nodig

-  Twee persoonlijke pijlers om het vol te houden

-  Het speelveld van de vrijheid en het proletariaat van nu

-  Verspilde macht en onmacht

-  Het vanzelfsprekende opheffen – Actief socialisme en vrijheid


Actief socialisme en vrijheid, Pleidooi voor een hechtere linkse samenwerking, Doorbreek de vanzelfsprekendheid. Uitgeverij Damon, Eindhoven 2018. ISBN 9789463401425. Prijs € 17,90, verkrijgbaar bij de auteur, de boekhandel en de uitgever.
Belangstelling? Mail naar jasperschaaf@gmail.com.



Vier publicaties rondom dezelfde thema’s

Van 2012-2018 zijn verschillende studies gedaan rondom de termen macht, staat, politiek, democratie, kapitalisme, socialisme, vrijheid, geschiedenis, actualiteit en toekomst.
Filosofisch gezien vooral vanuit de lezing van het oorspronkelijke werk van Marx en Engels, maar ook van Aristoteles, Spinoza en een flinke reeks andere denkers.

Het resultaat zijn vier samenhangende publicaties, twee artikelen en twee boeken:

1 – Het artikel: Durven vooruit te denken
Te vinden op Marxists.org met de volgende link:
https://www.marxists.org/nederlands/schaaf/2012/2012conservatisme_socialisme.htm

2 – Het artikel: Na de nihilistische val
Te vinden op Marxists.org met de volgende link:
https://www.marxists.org/nederlands/schaaf/2013/2013nihilisme.htm

3 – Het boek: Het speelveld van de vrijheid

4 – Het boek: Actief socialisme en vrijheid