zaterdag 7 december 2019

Karl Marx, Bekend en onbekend


Weblog Tijdelijk Anders Nummer 10

In deze ‘tijdelijke serie’ blogs geef ik een overzicht van publicaties, enkele artikelen en de boeken. Hier het boek Karl Marx, Bekend en onbekend, uit 2000.






‘Karl Marx, Bekend en onbekend’ is een bundel artikelen met uiteenlopende onderwerpen over en naar aanleiding van de werken van Karl Marx en Friedrich Engels.
    Het is geen systematische of chronologische inleiding in hun voornaamste ideeën. Maar bij lezing van de artikelen blijken veel van hun theorieën aan bod te komen.
    Het gaat dan om politieke theorie, socialisme en communisme, kritiek op de politieke economie en dialectische filosofie.

De naam Marx is bekend, maar weinigen lezen Marx zelf nog. Dat is een gemis. Marx’ werk zet altijd aan tot denken. Veel ervan is ook vandaag van grote betekenis.
    Naast Marx en Engels komt men in dit boek de namen tegen van Wladimir Lenin, Rosa Luxemburg, Joseph Dietzgen en anderen.


Uit de inhoud

-  Over Marx’ artikel ‘Zur Kritik der Dinge in Amerika’

-  Dialectiek – Het kloppend hart van het marxisme

-  Vrijheid als rode draad

-  Dialectiek, natuur, geschiedenis

‘Het Communistisch Manifest’ – Een schat aan inzichten

-  Lenin: ‘Liever minder, maar beter’

-  Marx’ Nederlandse familie

-  Over de meerwaardetheorie

-  Twintig overwegingen bij Marx’ ‘11e These over Feuerbach’


Karl Marx, Bekend en onbekend, is in eigen beheer uitgegeven onder het logo Dialectiek, Groningen 2000, 240 pagina’s, ISBN 978 90 80565821.
Het boek is te koop voor € 5,- plus verzendkosten.
Belangstelling? Mail naar jasperschaaf@gmail.com.