dinsdag 3 mei 2016

Worden er weer meer boeken gelezen?


Er is hoop. Ik bedoel niet het hiernamaals, maar de trein van Den Haag naar Groningen. Ook niet zozeer dat die op tijd rijdt, maar de bezigheden van de passagiers. Ook niet dat alles rozengeur en maneschijn is, maar dat het soms flink meevalt. Niet als iedereen alleen maar op de smartphone tureluurt of in de stiltecoupé als merels kwinkeleert.
    Maar pas in de trein zaten op de acht zitplaatsen vijf mensen een boek te lezen. Dat mag wel in de krant, maar op deze weblog kan het ook. Acht mensen met vijf boeken. Geen e-reader te bekennen, hoewel daar geen bezwaar tegen bestaat, maar gewoon echte papieren boeken. Nederlands, Engels, romans, politiek en twee keer de wetenschap.
    Raken boeken uit? Zo te zien heeft de wereld nog een kans. De eerste tekenen zijn er dus, al is daarmee de kous nog niet af.
    Een veelgehoorde drogreden luidt: ‘Het is niet van deze tijd dat …’ Vult u maar in. Dat fatalisme hoef je niet te delen als je met een hele coup√© leerzaam en ontspannen leest. Waar blijft de tijd?