dinsdag 7 februari 2017

Twan Huys vliegt uit de bocht


Media hebben veel invloed en soms manipuleren de media. Gisteren op tv Nieuwsuur over de Europese Unie die Libië met veel geld wil overhalen vluchtelingen tegen te houden. Gerald Knaus, de man die ooit de Turkije-deal bedacht, wordt op afstand geïnterviewd door Twan Huys. De man legt geduldig uit dat het Libië-plan niet zal werken en er heel wat anders moet gebeuren: Libië heeft geen regering, geen effectieve kustwacht en Europa kan en moet meer doen, vang alle vluchtelingen wel goed op in Europa en probeer tot zaken te komen met de landen van herkomst zodat veel vluchtelingen snel terug kunnen en je de echte vluchteling goed onderdak kunt verschaffen. Doe meer, er is een alternatief en hij suggereert helemaal niet dat dit makkelijk is. Nu in verkiezingstijd druk wordt weggekeken uit angst voor de kiezer heeft deze man kennelijk geen aantrekkelijke boodschap. Europa en Nederland kunnen zeker wel wat doen, maar dan heel anders. Twan Huys sluit het gesprek haastig af: ‘Er zijn dus geen goede opties, dank je wel’. De man probeert het nog, hij zegt niet ‘Graag gedaan’ maar nog snel ‘Er zijn wel opties maar de bereidheid moet bestaan die te zien.’ Zo eindigt Twan Huys met zijn eigen mening. Dat is manipulatie, niet de laatste mening.
      Daar moeten mensen die vluchtelingen wel goed willen opvangen dus tegenop boksen. Zulke mensen bestaan echt. Dat bleek gisteren voor tv.

PS – Er zullen wellicht cynische mensen bestaan die bij zo’n stukje zullen zeggen dat de man van de Turkije-deal ook niet deugt. Dan moeten ze het stukje nog maar een keer lezen.