dinsdag 2 mei 2017

1 mei 2017 Amsterdam


Gisteravond weer thuis na de 1 mei-demonstratie van de FNV te Amsterdam. Strijdbare actie, veel deelnemers, minstens 7000, diverse organisaties, kortom, 1 mei is in beeld. Op 1 mei presenteren de vakbeweging, linkse groepen, partijen, bewegingen en progressieve mensen zich. ‘Terug van weggeweest’ kun je niet zeggen, dat zou overdreven zijn, maar dat er werk aan de winkel is, is duidelijk. Ook dat mensen daadwerkelijk in actie willen komen voor werk en respect, dus voor menswaardigheid.
    Werk aan de winkel? Pas waren de agressieve pogingen van kapitalisten om Nederlandse bedrijven als AkzoNobel en Unilever te bemachtigen in het nieuws. Een deskundige beursanalist merkte toen op dat in de strijd tussen kapitaal en arbeid, het kapitaal momenteel aan de winnende hand is.
    Ja, ‘momenteel’, het is moeilijk te ontkennen. Maar is dat ‘einde verhaal’? Klassenstrijd, de politieke strijd tussen vele maatschappelijke vormen van goed en kwaad, is zeker aan de orde. Het is prima helder te onderkennen dat vakbeweging en links in het defensief zijn, als dat zo is. Feiten zijn feiten. Maar evenzeer moeten feiten worden onderkend die aantonen dat de strijd nog lang niet gestreden is.
    De vakbeweging hervindt zich. Dat was duidelijk op 1 mei, gisteren in Amsterdam. Een voorbode voor meer, zonder te hoeven ontkennen dat daadwerkelijke vereniging, solidariteit moeilijk is in een tijd van economische, technologische en digitale versplintering en tegen elkaar uitgespeelde belangen.
    1 mei Amsterdam laat zien dat moeilijkheden niet uit de weg gegaan worden. Actie en strijd, zodat het kapitaal niet eeuwig aan de winnende hand zal blijven. Oude vormen en gedachten? Er zijn veel nieuwe gedachten, waarin alle goede van de oude kunnen worden bewaard. Die ‘oude’ gedachten draaien immers om menswaardigheid.

Dan zal 1 mei Amsterdam wel in het nieuws zijn, zul je denken. 1 mei, net thuisgekomen, Nieuwsuur voor tv, dé Nederlandse opiniemaker van het nieuws.
      Ongekleurd? Nieuwsuur meldt dat overal ter wereld de 1e mei is gevierd. De selectie toont beelden van Parijs, Moskou, Caracas. Deze laat echter maar een fractie zien van de 1e mei in Parijs, Moskou en Caracas.
      En Amsterdam …? 1 mei Amsterdam wordt niet eens genoemd. Kennelijk is voor Nieuwsuur het kapitaal niet alleen aan de winnende hand, maar is de strijd in Nederland al gestreden. Een selectieve waarheid. Daarom hieronder toch maar een paar impressies van de strijdbare feestelijke dag, op 1 mei in Amsterdam.











1 mei 2017 Amsterdam