maandag 12 december 2016

Antonio Gramsci, te vaak genegeerd?


Het jubileumnummer bij de vijftigste verjaardag van het Vlaams Marxistisch Tijdschrift is vandaag uitgekomen. Hierin schreef ik het artikel ‘Antonio Gramsci, te vaak genegeerd?’  Bij de start van het tijdschrift waren werken van de Italiaanse marxist Antonio Gramsci (1891-1937) veel gelezen én besproken. Hij lijkt momenteel wat vergeten, maar hij is nog altijd een leerzaam voorbeeld.
    In het artikel schrijf ik over hem: ‘Er bestaan filosofen met vlekkeloze redeneringen waar haast geen speld tussen is te krijgen en die toch niet aanspreken. Wat moet je met bomvaste uitspraken? Voor Gramsci geldt het omgekeerde. Niet arrogant, een heel andere toon dan bij denkers die het allemaal zo precies lijken te weten. Veel vragen, soms tegenstrijdigheden, soms verschuiving van betekenis van termen, maar altijd redeneringen met het oog op de praktijk, op de denkwereld van arbeiders en boeren, op de geschiedenis, en op vragen die vanuit die geschiedenis in het heden worden gesteld.’

Gramsci zelf schrijft onder meer: ‘De filosofie van de praxis is de uitdrukking van deze ondergeschikte klassen die zichzelf willen opvoeden tot de kunst van het regeren en die er belang bij hebben alle waarheden, ook de onaangename te kennen en de valstrikken te vermijden van de hogere klasse en des te meer van zichzelf.’Het artikel over Gramsci is te downloaden met de volgende link:
http://www.imavo.be/vmt/1644-Schaaf.pdf

Het hele jubileumnummer van VMT vind je met deze link:
http://www.imavo.be/vmt/VMT%202016-4.html


 
Antonio Gramsci (1891-1937)