woensdag 21 januari 2015

Vernietig de wapens


Nu na de Parijse gebeurtenissen ruim een week lang zo ongeveer iedereen zijn zegje over de vrijheid van meningsuiting heeft gedaan en de conclusie schijnt te worden dat vrije meningsuiting hetzelfde is als ‘alles mag’, ebt het thema voor een poosje weer weg. De oude Jean-Paul Sartre draait zich om in zijn graf. Bij hem mocht ook alles, maar ging vrijheid altijd met verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de eigen daden en woorden gepaard. Een aspect dat menigeen ‘vergeet’ in de discussie.
      Inderdaad ligt de oplossing dan toch weer in Frankrijk wat dit aangaat. Sartre is momenteel echter de vergeten filosoof, al is ook hij een gezicht van ’68 met een anarchistische strekking.

Opmerkelijker nog is de beperkte aandacht voor de wapens. Iedereen kan de wapens krijgen die hij zoekt? Er ontstaat discussie waar de wapens vandaan komen. Veel belangrijker is echter te constateren dat de wereld absurd bewapend is, tot op de tanden en in alle hoeken en gaten. Hier ligt een taak voor heel de wereld, de Verenigde Naties en ook voor de wat minder verenigde naties. Documentaires onthullen in geuren en kleuren de wapenhandel, maar de fabrieken waar ze gemaakt worden zijn intussen volop bezig met de volgende generatie.
    Werkgelegenheid door wapenproductie? Kletskoek. Verbetering van werkgelegenheid moet je anders oplossen. Vernietig de wapens en controleer nationaal en internationaal dat er steeds minder komen in plaats van meer. Ongebreideld slimme digitale systemen benutten voor nog effectiever en gevaarlijker spul? Drones, robots enzovoort. Het is een levensgevaarlijke ontwikkeling die aan de voorkant afgestopt moeten worden door de VN en iedereen die er ook maar invloed op kan hebben. Iedereen zelf en iedereen samen.
    Daarom hoort dit harde thema er noodzakelijk bij, naast alle andere belangrijke discussies. Met een helder uitgangspunt dat niet weggepraat kan worden. Dit veel meer op de voorgrond. Vernietig zoveel mogelijk wapens.



Steun daarom ook de initiatieven van www.stopwapenhandel.org