zaterdag 9 augustus 2014

Machtig fragiel web









Machtig fragiel web

Filosofisch bos Ampsen. Vroeg op pad, nog onbetreden paden. Midden op het pad een nauwelijks zichtbaar prachtig spinnenweb, breeduit gespannen. Prachtig en op kleine schaal machtig.

De spin in het midden heeft de macht. Net als de grote machthebbers op deze wereld. Wie is de spin en wie wordt er gevangen? Zijn er twee grote machthebbers, of zijn het er meer? Ze zijn verstrikt in hun eigen web. Het is met moeite verworven, maar je bent niets meer zonder dat. Als de spin zijn web verlaat, verliest alles wat hij doet zijn kracht. Machthebbers zijn benoemd op belangen en beloften. Dat maakt hen kwetsbaar. Er zijn mensen die hen hier aan houden, een machtsevenwicht. Een machtig bestaan zonder veel vrijheid, al bedriegt de schijn.

Spinnen die hun web breeduit spannen krijgen met onverwachte gebeurtenissen te maken. Groter dan hun eigen macht. Een volgende wandelaar ziet het web niet eens, loopt er doorheen, veegt van zijn wat bezwete voorhoofd de laatste draden van het web weg, merkt nauwelijks wat er gebeurt. De spin kan opnieuw beginnen of het helemaal wel vergeten. Het web lijkt groot maar dat maakt de kans om te blijven voortbestaan klein.