zondag 1 december 2013

Solidaire actie


De vorige weblog riep op voor de FNV-manifestatie op 30 november. Actie voor een loonsverhoging van 3%, terugdringen van de vele onwenselijke vormen van flexwerk, en voor echte banen.
      Werkgevers mopperen dan gelijk weer. Hun concurrentiepositie zou er onder lijden. Dat valt echter reuze mee, zeker wanneer ook in andere landen de lonen een fatsoenlijk niveau krijgen. Daarom was het ook zo goed dat er buitenlandse vakbondssteun was. Een Indonesische vakbondsleider sprak en er was aandacht voor de positie van uitgebuite buitenlandse werknemers. Zo waren er Hongaarse vrachtwagenchauffeurs die in slechte omstandigheden en zwaar onderbetaald werken voor Nederlandse bedrijven, die alle regels aan hun laars lappen.
      Schoonmakers en werkers in de zorg traden als groep tijdens de actie naar voren, hun inzet is een voorbeeld voor de vakbeweging van de komende tijd.

De actie was massaal met zo’n 10.000 deelnemers, strijdbaar, maar ook vrolijk. Het gaat niet om overdreven eisen, maar om normale verhoudingen waarin iedereen in een echte baan kan werken en naar behoren hiervoor betaald wordt.
      Veel mensen zien weer dat opkomen voor je rechten en voor werk, samen met anderen, zowel sociaal, nuttig en in de gezamenlijke actie ook leuk kan zijn. Hieronder enkele impressies.