zondag 22 mei 2022

Gevonden op Schier, een Noorse hartschelp (Laevicardium crassum)


Aardig dicht bij de stad Groningen heb je een prachtig strand, op Schiermonnikoog. Sommige Nederlanders zijn daar nog nooit geweest en weten dan ook niet wat ze missen. De echte natuurliefhebber weet zich er welkom. Je kunt hier mooie vogels spotten, planten determineren en ook nog schelpen zoeken. Of gewoon eens goed uitrusten, met misschien voor je vertrekt op een leuk terras de dag afronden.
    Allemaal mooi een paar dagen op het eiland, en soms zie, hoor of vind je weer eens iets dat erboven uitspringt. Zo vonden wij kortgeleden (7 mei) op het strand een prachtig doublet van de Noorse hartschelp. Bij paal 12, ongeveer 10 meter boven de vloedlijn van dat moment.

De wetenschappelijke naam van deze schelp is Laevicardium crassum. Oude vaak grijze losse kleppen van deze soort vind je genoeg. Maar een doublet, dus beide helften aan elkaar heet zeldzaam te zijn op de stranden in het Waddengebied. Wat ik graag geloof, want eerder vond ik er geen, hoe vaak we ook rondgezwalkt hebben op de Waddeneilanden.
      Het doublet is 45 X 50 mm groot. Meestal zijn de onvolgroeide schelpen van deze soort kleiner. Op de eerste foto staat het doublet. Daarbij een foto met twee enkele, losse kleppen. Zo grijs zijn ze vaak, zonder restanten van de opperhuid, oud, wellicht fossiel. Je snapt het al, op een dagje Schier ga je je niet vervelen. En de rechtgeaarde schelpenzoeker neemt vaak weer wat moois mee naar huis.
      Trouwens, zo’n grijs oud klepje met al die kleine ribjes is ook al mooi. Die kun je met een beetje zoeken heel vaak wél vinden.





 

Noorse hartschelp, Laevicardium crassum