woensdag 17 juni 2020

Nog een noodzakelijke actie – Rechten van Palestijnen


De Coronacrisis heeft bij veel mensen hun politieke bewustzijn wakker geschud. Het sterkst zien we dit in de mondiale massale acties tegen discriminatie van zwarte mensen en vóór gerechtigheid. Onderliggend speelt het morele uitgangspunt: ‘gelijkheid en gelijke rechten gelden altijd voor iedereen.’ Iedereen! Terwijl de praktijk zo vaak een mensonterend tegendeel laat zien.
    De Coronacrisis legt de gelijkheid en kwetsbaarheid van iedere groep en iedere persoon bloot. En het vermoorden van zwarte inwoners van de USA heeft natuurlijk veel meer aan de orde gesteld dan slechts een aanleiding voor enkele acties. De verontwaardiging over de moord op George Floyd gaat over hem als mens, als persoon, en tegelijk net zo zeer over de staat en eigenschappen van de mensheid in het algemeen. Ieder individu is een beeld van de mensheid in het algemeen! Inclusief het problematische van dat beeld.
      De hele mondiale politieke situatie toont de vrijheid en gelijkheid, en evenzeer het gebrek eraan in zoveel concrete situaties.

De organisatie The Rights Forum strijdt al jaren voor de gelijke rechten van Palestijnen, de rechten zoals iedere mens die moet kunnen laten gelden.
      Nu dit morele thema een actuele politiek van de eerste orde is, wijst The Rights Forum nogmaals op het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan. Deze organisatie doet dit consequent, scherp en integer. Er wordt wel eens geprobeerd haar antisemitisme in de schoenen te schuiven, maar de feiten laten een heel andere moraliteit zien.
      Het is terecht – denk ik – dat The Rights Forum de strijd voor gelijkheid en gelijke rechten ‘verbreedt’ naar het Palestijnse volk. Zo’n verbreding zal niet iedereen aanspreken, maar leidt hopelijk ook tot verder nadenken over de rechten van de volkeren in het algemeen. Rechten, in de hele wereld, voor de zwarte bevolking in de USA, Nederland en overal, en voor de andere volkeren en personen die lijden onder onrecht.
    Daarom steun ik van harte de petitie van The Rights Forum.

In de motivatie voor deze actie staat: Al 53 jaar happen de Palestijnen onder de knie van de Israëlische bezetting naar adem.
      In de afgelopen twintig jaar werden tienduizend Palestijnen gedood. Sinds 1967 werden vijftigduizend Palestijnse kinderen opgepakt en voor militaire rechters gebracht. In Gaza worden twee miljoen Palestijnen achter hekken opgesloten gehouden. Maar hun ‘I can’t breathe’ wordt niet gehoord. Israël kan straffeloos zijn gang gaan in het verstikken van de Palestijnse samenleving.
      De petitie: Wij, burgers van alle continenten, eisen van onze regeringen en politieke leiders dat zij de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen met alle beschikbare middelen een halt toeroepen. Dat zal alleen gebeuren als de hele wereld tegen het onrecht opstaat.
      Teken daarom de petitie Palestinian Lives Matter!

De petitie zal worden aangeboden aan de regeringen van Israël, Nederland en alle andere landen waaruit de ondertekenaars afkomstig zijn, en aan de Europese Unie en de Verenigde Naties.

In het Nederlands of in het Engels kan men op de website van The Rights Forum een veel uitgebreidere en concrete onderbouwing lezen.

Voor deze verdere toelichting en het ondertekenen van de petitie, zie verder de website:

Website: https://rightsforum.org/petitie-palestinian-lives-matter/