dinsdag 2 juni 2015

Vogels met droge voeten






Vogels met droge voeten

Om het natuurlijk milieu te versterken en om water op te kunnen vangen, is er heel wat natuur vernat. Leuk voor de vogels, zegt men vaak. Of de vogelaars, bedoelt men misschien. Je ziet steeds meer de blauwborst en moerasvogels. Gisteren op de fiets door de Westerbroekstermadepolder, en dan natuurlijk even uitkijken naar de geoorde fuut en de diverse sterns die je hier soms kunt zien.
    Vaak denk ik bij al deze vernatting aan het opgegeven akkerland. Daar horen ook vogels, en wat als de vernatting toeslaat en het overgebleven wei- en akkerland tot op de uiterste rand wordt uitgebuit, zonder beschutting?
    En zo fietsend richting de genoemde natte polder, op het industrieterrein waar ik eerst langs moet, wordt ik al herinnerd aan vogels met droge voeten. De zwarte roodstaart, die zich op de quasi-rotswanden van de industriegebouwen thuis voelt, er kennelijk voldoende vliegjes vangt om van te leven. Zo ook nu. Even opletten en ik zie gelijk drie zwarte roodstaarten.
    Na de natte polder toch nog langs het akkerland, aan de rand van de bebouwing van De Groeve. Hier zijn nog meer droge voeten vogels te zien. Vlak bij elkaar twee prachtige geelgorzen.
    De foto’s hierbij zijn op een andere dag gemaakt. De geelgors in een akkerland in Oost-Groningen, de zwarte roodstaart in zijn natuurlijke habitat, een rotswand in Portugal. Zo kom je onderweg nog eens bekenden tegen. Droge voeten vogels horen er ook bij. Vernatting oké, maar niet ten koste van alles.