vrijdag 25 juli 2014

Minischelpjes


Kleine dingen in de natuur zijn niet minder mooi dan grote. Heb je wel eens een oog van een insect onder een microscoop gezien? Heel bijzonder. Zelfs van die gewone dode vlieg in de vensterbank.
      Dat geldt ook voor schelpen. Schelpenzoekers richten zich dikwijls op grote opvallende schelpen, soms liefst nog van een ver land, maar zowel daar als dichter bij huis zijn ook mooie kleine schelpjes te vinden. Soms minischelpjes van een paar millimeter met een fraaie vorm. En voor een paar tientjes heb je via internet een USB-microscoopje en kun je alles op je computerscherm zien of makkelijk een vergrote foto maken.

Vaak neem ik van vakantie wat schelpen mee, uitvloeisel van een in de loop van jaren wat uitgedijde hobby, maar gelukkig passen ze steeds makkelijker in mijn koffer. Want een deel ervan zijn kleine schelpjes, soms van een paar millimeter. Ze zijn vaak te vinden in de vloedlijnen, in gruisbankjes, vooral bij weinig of matige wind. Natuurlijk per locatie verschillend, maar als je dit leuk vindt en oplet is op veel plaatsen het nodige te vinden. Per dag kan het enorm verschillen, soms ligt er veel, dan is er weer niets te bekennen. Zelfs al vind je een mooi gruisbankje en de wind steekt op, dan verdwijnt onder je ogen alles zo weer onder het zand. Om ze mee te nemen heb je een of ander goed afsluitbaar kokertje nodig.

Op de foto’s een paar voorbeelden, uit de Algarve. De meeste van deze schelpen zijn in Nederland niet of moeilijk te vinden. Nog een mooi werkje voor de winter of later een keer de namen ervan op te snorren. Millimeterwerk, ja dat is het. Soms is het een stuk moeilijker er heldere schelpengidsen bij te vinden dan de schelpen zelf, maar ook hier is via internet veel te vinden. En zoek je wel een veldgids of een uitgebreidere beschrijving, vaak zal de Museumwinkel van Naturalis wel iets hebben, en die is ook makkelijk op internet te vinden.
    Kleine schelpen, mooie millimeters. Hieronder gewoon een paar plaatjes. De namen zijn nog maar vermoedens, die moeten nog een keer beter bekeken worden. Met dat voorbehoud dus een voorlopige aanduiding. De foto’s zijn vergrotingen, de meeste schelpen kleiner dan een centimeter. Sommige soorten zijn gewoon klein, bv. 5 of 8 mm, in enkele gevallen zijn het jonge exemplaren van schelpen die aanzienlijk groter kunnen worden, zoals het spoelhorentje op de foto.








dekselhoren (Tricolia pullus). Dit exemplaar: 6 mm.
 In ’t Engels heet die ‘fazantschelp’, dat past minstens zo mooi



 

groot glanshorentje (Eulima glabra). Ook in Nederland te vinden
 



 

Bovenaan midden: spoelhoren (Acteon tornatilis).
Ook in Nederland te vinden





Rechts boven: vliezig drijfhorentje (Rissoa membranacea).
Ook in Nederland te vinden