zondag 20 juli 2014

‘Ik volg ze van draad tot draad’ - Roodkopklauwier


Wanneer we weer eens in de Algarve zijn, meestal in de buurt van Tavira, kijken we omhoog naar de elektriciteitsdraden. Of telefoondraden, in ieder geval draden. Daar zitten ze vaak op, de roodkopklauwieren.
      Roodkopklauwier, Lanius senator. Geen zeldzame vogel in dit gebied, maar voor de Nederlander altijd leuk een aantal soorten te zien die bij ons niet of nauwelijks voorkomen. Aldaar ook de bijeneter, de hop, de blauwe ekster, verschillende soorten zwaluwen en nog veel meer.
    Een keer wandelend tussen de landerijen liep daar nog zo’n vogelaar. Engelsman. ‘Ik volg ze van draad tot draad’, sprak hij. Nou, dan kun je op een holletje steeds opschuiven, want de roodkopklauwier komt weliswaar vaak op hetzelfde plekje terug, maar hopt ook van draad tot draad, dus van akkerland tot struweel, en over de beek, en nog verder. Zittend op het draad speurt de roodkopklauwier dan naar kevers en zo.
      Maar goed, lang leve de draden, daar is veel op te zien. Vaak zien we deze klauwier behoorlijk veel, dit jaar slechts een paar keer. Maar de hop kan ook hoppen van draad tot draad, daarom ook nog maar die hoppende hop op de foto gezet. Portugal mag dan een wat langdradig land zijn, bij ons is met de draden een mooie blik op sommige vogels verdwenen.















N.B. – De weblogs wisselen af, soms meer filosofie, soms natuur, soms politiek en mogelijke verbanden hiertussen. Voor augustus lagen enkele blogs halfklaar over o.m. historische en actuele geopolitieke ontwikkelingen. Gezien de oorlogsmisdaad/vliegramp in de Oekraïne zijn deze blogs nu even minder passend. Wellicht later een keer.