Liberale vrijheid heeft vaak een Januskop. Mooi dat van alles mag, maar je kunt ermee in het eigen vlees snijden. Ook het blad van de Nederlandse gemeenten toont soms twee gezichten. In dit VNG Magazine (1 februari) stond een stuk over de OZB en bijbehorende WOZ-beschikkingen.
Wat is het huis nog waard in deze tijden? En de crisis bezorgt financiële adviesbureaus kennelijk minder werk. Maar er is een gat in de markt en zij storten zich nu op de woningbezitter die aan hun handje de WOZ-beschikking mag aanvechten.
Hoe doen zij dat? Op basis van no-cure-no-pay halen zij de krenten uit de pap. Ze bieden aan om met verschillende woningen of straten samen een bezwaar in te dienen. Dat lukt dan ergens wel en het winstrestant wordt geïncasseerd. De burger zal denken, al verdien je een tientje, je bent toch geen dief van je eigen portemonnee…?
Uw gemeente vindt dit niet leuk. Het kost geld en handenvol werk en dus nog meer geld. Ook dat is belastinggeld. Het is toch wat anders dan een bewoner die een onredelijk verschil ontdekt met wat hij reëel acht. Hier speelt de vrijheid van god zegene de greep, pakken wat je pakken kan.
Twee hele bladzijden besteedt het VNG Magazine eraan. Het mag allemaal van de wet. De VNG vindt dat het kabinet wat moet doen tegen de no-cure-no-paybureaus. Misschien wat minder vrijheid-blijheid. De verwachte opbrengsten zijn al ingeboekt en broodnodig in deze bezuinigingstijd.
Klap op de vuurpijl: zie de verrassende achterzijde van hetzelfde nummer. In prachtige kleurendruk staat hier een paginagrote advertentie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars met de oproep aan de lezer – niet aan de gemeenten! – uw WOZ-aanslag te laten checken bij de NVM-makelaar. ‘Twijfelt u over uw aanslag?’ ‘Loop dus vandaag nog binnen bij een NVM-makelaar. Hij helpt u graag! Goed gevoel. NVM.’
Goed gevoel. Welke belang dient VNG Magazine nu? Het advertentiebeleid toont in ieder geval in volle vrijheid de tegenstelling. De Januskop spreekt met twee tongen. Doe maar niet, doe maar wel.