zondag 22 augustus 2021

Bosbranden en helikopters – Kunnen de Verenigde Naties niet meer doen?


Greenpeace voert momenteel actie tegen de ontbossing, met name die ontstaat door de vele grote bosbranden en de sloop van het woud en bossen uit winstbejag, waardoor nog meer bosbranden ontstaan. Een belangrijke actie, lijkt me, gezien het structurele geweld tegen de aarde en het leven dat hier in het geding is. Daar tegenover moet een maximale inzet bestaan de ‘doelen van Parijs’ te halen.
    Steun deze actie dus, zie https://steun.greenpeace.nl/bosbranden

Deze petitie wordt door Greenpeace kort en krachtig onderbouwd. Bedrijven moeten stoppen met commercie die ten koste van de bossen gaat. Natuur, klimaat en mensen centraal. Bestaand bos goed beschermen, samen met natuuractivisten en de inheemse bevolking.

Een aantal jaren geleden schreef ik een weblog van ongeveer dezelfde strekking. Daarbij noemde ik nog een andere mogelijkheid, gericht op preventie. Kort ervoor had ik in Portugal op vrij korte afstand een (niet al te grote) bosbrand zien woeden. Om te blussen vloog een blusvliegtuig of helikopter af en aan. Nou ja, ‘af en aan’, er was kennelijk maar één toestel beschikbaar, die steeds weer water uit zee opschepte. Dat werkte wel, maar had dat niet veel sneller gekund met meer vliegtuigen?
    En dat speelt nu steeds weer, met al die grote bos- en natuurbranden in de VS, Rusland (m.n. Siberië), Griekenland, Frankrijk en noem maar op. Wanneer ondanks lokale preventieve maatregelen er toch een bosbrand ontstaat, waarom zijn er dan niet veel meer blusvliegtuigen direct inzetbaar?
    Ik pleit dus voor meer vliegtuigen, maar wél goede. Laat in de Verenigde Naties afgesproken worden dat elk land naar rato over goede blusvliegtuigen moet beschikken, die direct, over de grenzen, inzetbaar zijn. Zodat veel sneller en massaler geblust kan worden.
    Bijkomstig voordeel is dan ook nog dat een dergelijke blus-samenwerking een internationaal karakter krijgt, dus ook het aspect van vrede voor de natuur, de mens en de dieren zichtbaar wordt, dus als vredesactie kan werken. Samenwerken voor het leven.

Kortom, een actiepunt dat met elke actie voor behoud van het woud genoemd mag worden. Tot het werkt.