dinsdag 8 juni 2021

Behoud de licht gerepte schoonheid van Schiermonnikoog!


Bestaat er nog een landschap dat ongerept is? Of liever, wat is dat precies, ongerept of ‘gerept’? Heb je er in het laatste geval met je handen aangezeten? Is het besmeurd door een grote ingreep of kleine handeling?
    De mens zit overal aan. Wat is de waarde van een ongerept landschap? Je kunt erover reppen, praten, je uitspreken. Het is in deze tijd goed dat veel te doen. Spreek je uit over ongerepte natuur.
    De ongerepte natuur wordt bedreigd. Neem Schiermonnikoog. Er bestaat niets dat helemaal ongerept is. Of bijna helemaal, juist dan moet je op dit eiland zijn. Hieronder een landschap met foto’s, meest genomen vanaf ongeveer dezelfde plek.
    Dit eiland is zeker uniek in zijn haast ongerepte staat. Het is ongeveer het enige plekje in Nederland waar het strand nog niet kunstmatig is opgehoogd met zogeheten zandsuppleties. Onbedreigd dus? De bedreiging werd echter een paar jaar geleden zichtbaar toen een enorm containerschip zijn lading verloor boven de Wadden. Van China tot de Ikea, alle troep rondgesjouwd. ‘Ze’ wilden wel meebetalen aan de schade, maar wat koopt de natuur daarvoor? Besmeurd strand in plaats van ongerept.

Dat was weliswaar een ongeluk, maar één die ingreep in de staat van ongereptheid. En nu zijn er meerdere nieuwe grote bedreigingen. Een paar kilometer voorbij de plekken waar de foto’s genomen zijn, op De Balg, wil men een hoogspanningskabel leggen vanaf de windmolens op zee. Een plek, door de dynamiek van de Noordzee gevormd, waar wél alternatieven voor mogelijk zijn. Daarnaast wil men ook nog windmolens plaatsen in zee op een plek waar juist een natuurmonument van het zeeleven tot bloei is gekomen, op de Borkumse Stenen.
    Enzovoorts, een eiland met zo’n 900 bewoners moet zich maar verzetten? Liever gezamenlijk waken voor het behoud van de staat van bijna ongereptheid. Het kan nog, mensenhanden deden al hun werk, maar niet op de schaal die nu dreigt.

De tureluur op het paaltje vindt dit ook. Laat hem zijn plekje houden. Het is ecologisch van groot belang, en de restanten ongerepte natuur, schakels van de biodiversiteit, zijn bovendien doodgewoon heel mooi. Lang leve de staat van licht gerepte schoonheid!




Er lopen verschillende initiatieven tegen de hoogspanningskabels die men onder De Balg door wil laten lopen en andere bedreigingen. Even googelen en petities.nl opzoeken.









Schiermonnikoog