zondag 6 september 2020

Blauw – Kleur van de planeet


Stukje blauw. De aarde, blauwe planeet. Blauw door het vele water. Door de zuiverheid van water.
      Laat de blauwe kleur gerust dominant blijven, samen met groen, de natuur en misschien wat politiek, rood. Blauw is dominant, in allerlei bewoordingen is dit vaak genoeg gezegd.

In het voorjaar zag ik Blauwtjes in de tuin, een kleine vlinder. Ze vliegen nogal vlug, maar waarschijnlijk waren het Boomblauwtjes (Celastrina argiolus). Klein, maar een heldere lentebode.
      Hun blauw valt op, bijna zo sterk als van een van onze blauwe vogels, de IJsvogel (Alcedo atthis). Die trouwens ook al zo vliegensvlug is. En wat rechtlijnig, zie zijn vlucht.

Blauw trekt aan. Blauw is een teken van zuiverheid en rationaliteit. Is de ratio te kil? Het logisch denken is wél een primaire menselijke activiteit. Althans dat wil men graag en het zo houden. De waarheid? De zuiverheid van de redenering wordt kennelijk bovenaan geplaatst.
      Tal van religieuze uitingen in verschillende culturen laten dat zien, in religieuze objecten, gebouwen en rituelen. Op zoek naar zuiverheid. Teveel symboliek heeft echter een prijs, waardoor de andere tinten toch even hard zullen meedoen, misschien als tegenpool, als contrast. Maar de esthetiek blijft. Blauw is fris, blauw is mooi.

Blauw trekt inderdaad aan. Ook historisch. Eeuwenlang heeft men gebruiksvoorwerpen blauw geëmailleerd om ze duurzaam en schoon te maken. De oude Egyptenaren en Kelten konden dat al doen en deden het.
      Blauw staat dan voor duurzaamheid. ‘Opa en oma’ gebruikten potten en pannen met een prachtige helder blauwe kleur. Of soms gewolkt grijs emaille als gladde bescherming van de pan. Maar liefst het heldere blauw, eeuwenlang dezelfde kleur.

Heeft blauw iets oneindigs? Een open geschiedenis? Blauw is niet kil, niet altijd hetzelfde, vaak afwisselend in tinten en intensiteit. Het Wereld Natuur Fonds voert campagne om plastic uit de zeeën te verwijderen. Campagnekleur: blauw. Dat past bij de diepe, transparante zee.
      Schone zee, niet vertroebeld. Mooi dat er zoveel kleuren zijn die vallen binnen het spectrum van het menselijk gezichtsvermogen. Blauw bestaat hier, in veel sprekende vormen en ervaringen.




Blauw emaille uit de keuken



De einder, streep in het blauw