donderdag 19 maart 2020

Solidariteit. Zich bekommeren om heel de wereld


‘De materialistische leer van de verandering van de omstandigheden en van de opvoeding vergeet, dat de omstandigheden door de mensen moeten worden veranderd en de opvoeder zelf opgevoed moet worden.’

Karl Marx, Uit de Derde these over de filosofie van Ludwig Feuerbach


In dagen waarop heel de wereld zich meer dan ooit om de waarheid en objectiviteit van de wetenschap bekommert, denk ik nóg aan Marx’ visie. De samenhang, dus ook de algehele biodiversiteit, lijdt onder de hoogmoed van de mens. De wetenschap wordt gedwongen haar wijsheid weer te veroveren, al snappen de Wilders & Co. dit nog niet helemaal. De natuur serieus nemen, alles hangt samen.
    Wat het ons ook leert is dat een sociale staat veel kán reguleren. Prima, dat is broodnodig en er valt ook hier nog veel te leren. Deel de dingen op, vooral de grote instituties en concerns, help de wereld praktisch hanteerbaar, begrijpelijk en solidair te maken. Solidariteit, een vorm van biodiversiteit en evolutie.
    Bestond er ooit geen claim van wetenschappelijk socialisme? Laten we het nog een keer proberen, en dan beter.




Bron: Karl Marx’ Thesen over de filosofie van Feuerbach vind je in veel boeken over Marx. Hier is geciteerd uit Friedrich Engels, Ludwig Feuerbach en het einde van de klassieke Duitse filosofie, Derde verbeterde druk, Uitgeverij Pegasus, Amsterdam 1973, p. 87.