vrijdag 3 juni 2016

Snor


De snor is een vogel, een van de zangers in het riet. De snorrende zang heeft hem aan zijn naam geholpen. Het is een wat mechanisch monotone zang, die lijkt op het geluid van insecten. Zo omschreven klinkt dit trouwens een stuk lelijker dan de zang zelf. Zeker als je er een poosje goed naar luistert.
      Er zijn meer zangers die wat op de snor lijken, zowel hun uiterlijk als de zang. Dat worden Locustella-zangers genoemd. De soortnaam van de snor is Locustella luscinioides. Lijken ze echt op elkaar? Dat hangt een beetje van het perspectief af waarmee je kijkt. Maar het maakt voor mij, met mijn blik van de gemiddelde vogelaar, niet altijd makkelijk te bepalen welke vogel het nu precies is.
      Om zekerheid over de vermeende snor te krijgen, hebben enkele andere vogelaars de foto’s gezien. Margreet Schaaf en Harry Westerhuis bevestigden de waarneming. Met dank. Het valt altijd weer op dat veel natuurliefhebbers sterk in elkaars waarnemingen ge├»nteresseerd zijn, een sociale nieuwsgierigheid, ook in de natuur zelf natuurlijk.
      Zangers in het riet, zoals veel karekieten, blauwborsten en deze snor, zijn te zien in het natuurgebied De Onlanden ten zuidwesten van de stad op de grens met Drenthe. De stad, dat is natuurlijk gewoon Groningen, en deze snor zat niet zo ver van deze grens, in het gebied Matsloot.