zondag 10 april 2011

Wapenhandel, Rusland en Alphen aan de Rijn

Mijn vorige stukje op deze weblog pleit tegen wapenhandel. Wapenhandel is een spiraal van verderf. Deze week bezocht ik in het Groninger Museum de tentoonstelling ‘Het onbekende Rusland.’ Een aanrader.
De Russische schilder Vasili Vasiljevitsj Veresjtsjagin schilderde in 1871 het symbolisch zo treffende werk ‘Apotheose van de oorlog.’ Resultaat van zijn bezinning over het geweld, een pleidooi voor vrede. We zien een bult doodshoofden met een mooie blauwe lucht erachter. De kijker wordt met dood en vernietiging, en met de grote achterliggende leegte geconfronteerd. Het resultaat van verwoestende wapens.

Gisteren Alphen aan de Rijn. Hoe komt iemand aan automatische wapens? Is het niet gestoord dat burgers wapens thuis bezitten? Wapens doen hun werk. Wapens maken iets los dat soms niet te temmen is.

Er is geen enkele reden niet tegen de wapenhandel en het verspreiden van wapens te pleiten. Echt terugbrengen kan natuurlijk niet zo makkelijk. Het kan alleen op een georganiseerde wijze. Ook daar pleit echter niets tegen.