zaterdag 12 mei 2012

Amber

Dat is barnsteen. Op de lagere school hoorde ik er al van. Op Ameland werd al in de Middeleeuwen barnsteen gevonden en verhandeld. Was dat zo? Leuke vakanties met ons gezin op Ameland gehad en toen begon ik al rond te banjeren en naar schelpen te kijken, maar geen barnsteen gezien.
Het eerste is nog altijd mijn hobby, een beetje rondlopen, kijken en denken. Het verzamelen en later het meer systematisch bestuderen is leuk, maar komt op de tweede plaats. De vormverscheidenheid bewonderen. Overal van. Niet alleen vogels kijken, ook de vogelaars mogen er zijn. Met schelpen is dat niet anders, je ziet direct wie er nog meer koekeloeren en hoe ze dat doen. Omgekeerd hetzelfde natuurlijk.

Het zal ongeveer vijftien jaar geleden zijn dat ik met Taco op Terschelling van Paal 8 om de west liep. Op de Noordsvaarder nabij Paal 1, dus op het puntje bij laagwater en zonder wind, raakten we aan de praat met een fietsende ‘jutter’, ook op vakantie. Hij zocht naar barnsteen, en ook nog een beetje naar Spaanse matten en andere munten. Naar beweerd werd spoelen die soms aan vanuit het zeegat.
‘En’ vroegen wij ‘al barnsteen gevonden?’ Hij liet een fotorolkokertje zien, waarin één of twee piepkleine brokjes barnsteen zaten. Niet echt om over naar huis te schrijven. Maar het bewijs was geleverd, althans we geloofden hem. Barnsteen, het ligt er wel.
Bovendien was het kokertje een goed idee. Eigenlijk is die ook wel een weblog waard. Al die kokertjes, naaidoosjes en ander opbergspul van natuurvorsers in het veld. Zelf heb ik vaak een tennisballenkoker in mijn rugzak, daar kunnen mooi breekbare langwerpige en grotere schelpen in.

Nadien heb ik op Schiermonnikoog een stuk of tien keer mooie stukjes barnsteen gevonden. Soms wordt dit betwijfeld, en deze twijfel is deels terecht, er worden ook hars en soorten kunsthars gevonden, die wat lijken op barnsteen. Het blad Het Zeepaard van de Strandwerkgemeenschap (KNNV, NJN en JNM) wijdde hier een speciaal nummer aan in november 2010. Is het nu echt barnsteen of niet, wat er gevonden wordt? Opmerkelijk is dat er weinig vanuit Schiermonnikoog werd gereageerd. Wat daar gevonden wordt is voor het grootste deel gewoon barnsteen. Duidelijk, mooi en het wordt er ook wel bewerkt.

Pas was het weer raak op Schier. Vrij stevige oostenwind en veel licht materiaal, mesjes, hout en veensnippers in grote hoeveelheden. In Zuid-Holland vind je in vergelijkbaar spul bijvoorbeeld leuke wenteltrapjes, op Schier mogelijk barnsteen. Voor barnsteenzoekers dus al gauw een leuke dag, voor een mooie wandeling in de wind ook. Zo’n dag is altijd geslaagd.






Barnsteen van Schiermonnikoog