zondag 21 juli 2024

Het uur van de waarheid voor Palestina?

 In deze weblog over de oorlog tussen Palestina en Israël is eerder gewezen op de grote betekenis van de grond. Wie de grond heeft graaft haar macht op, kun je zeggen.

            Dit thema wordt komende tijd belangrijker dan ooit. Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties heeft vergaande uitspraken gedaan over het verbod grondgebieden in te pikken die door louter geweld verkregen zijn. En dat lijkt precies de kern te zijn waar Israël mee bezig is. Het geweld dat over Gaza en andere gebieden is uitgestort ruimt hun bewoners op kille manier op en vernietigt de bestaande infrastructuur. Het gaat om nietsontziende vernietiging, zelden of nooit eerder zó vertoond in de geschiedenis.

           De wijze waarop Israël opereert legt niet alleen totale agressie tegenover de Palestijnen bloot, ook volkeren elders staat een barre ethiek te wachten, bestaan er nog morele grenzen in oorlogen en ander geweld? Niet als annexaties en ander grof geweld de koers gaan bepalen. Het Gerechtshof bepaalt een totaal andere koers. Onteigeningen moeten teruggedraaid en de kosten worden vergoed. Precies het omgekeerde van wat Israël doet.d

 Daarom is het van enorme waarde, ook voor de Nederlandse politiek, dat de beslissing van het Internationaal Gerechtshof veel verder strekt dan Palestina! Palestina als positief voorbeeld, het zou toch niet waar zijn? Het volk van Palestina heeft als elke andere gemeenschap alle recht op zelfbeschikking én op de grond die haar al zolang toekomt. De grond om te wonen, te werken, en zijn cultuur en akkerbouw verder te ontwikkelen.

 Ontstaat nu een nieuw principe, dat leidt tot onderdrukking vanuit het omgekeerde perspectief? Misschien lijkt of is dat wel zo, en is dat principe alleen kansrijk als zo gauw mogelijk werkelijk getracht wordt bruggen te slaan. Het te verwerken leed is groot en diep ingedrongen in de haarvaten van de jarenlang beoefende slechte verhoudingen. Alleen realistische visies en moed kunnen hier een echte positieve rol van betekenis spelen. Om menswaardigheid te redden, niets meer, niets minder.

 

 Stop de oorlogen