vrijdag 21 juli 2023

Milieucrisis maakt samenwerking nog noodzakelijker - bosbranden


Een paar dagen terug besteedden de journaals weer eens de nodige aandacht aan de vele bosbranden in Europa en elders. Met daardoorheen de overstromingen die meestal ook al met de opwarming te maken hebben. Nieuw element in de rapportages is de groeiende aandacht voor de samenhang van de hoge temperatuur in zee, aan de wal, op je balkon in je eigen lijf enzovoorts. Dringt het inmiddels echt door bij de politici en andere beleidsmakers? Moeten de ingrepen versus de opwarming niet veel robuuster en op meer fronten tegelijk? En verdienen de in veel landen nu actieve groepen jongeren en ouderen die strijden voor een sterkere klimaatpolitiek niet veel meer steun? Het zijn de voorhoeden van een generatie die klimaat en milieu hoog in het vaandel hebben staan.

De brandweer komt nu keer op keer in beeld bij de bestrijding van de branden. En ik weet niet of ik het goed zie, maar het tv-beeld laat de brandweerman (en vrouw) vaak zien als een soort eenzame strijder tegenover de grote brand. Alsof hij er net voor ’t eerst van heeft gehoord. Zo is het natuurlijk niet, maar samenwerken om tijdig en liefst preventief stevig te kunnen ingrijpen is wel een punt. Zo’n 10 jaar geleden schreef ik hier een blog over met een oproep de kansen van een Europese Samenwerking hier ten volle te benutten. Dat alles onder te leuze: Samenwerken in Europa (wanneer het bos brandt).

Ik schreef onder meer over voorstellen voor concrete versterking van het bluswerk: Samenwerking is op veel fronten nodig. Ook in die zomer waren er weer veel bos- en natuurbranden. Algarve, Madeira, Kroatië, Catalonië enzovoort drama’s voor mens, dier en de groene natuur. Stationeer daarom meer blusvliegtuigen en blushelikopters verspreid over Europa, zorg voor deskundige doortastende coördinatie, en ga sneller met groot materieel op de branden af. Bekijk Europa als één geheel, niet alleen in de grote politieke vragen, maar ook bij meer specifieke vraagstukken. Geen ideologie met verhulde belangen, wel aanpakken en samenwerken waar dat echt helpt. De brand niet alleen symbolisch samen blussen, maar werkelijk ter plekke, in en bij het bos en zo nodig in de verdere omgeving.

Het idee van dit voorstel kwam er dus vooral op neer voortijdig de blusteams samen te laten werken, over de grenzen heen. Internationale solidariteit: Coördinatie over heel Europa en direct aanwezig in het preventieve werk en bij ontstaan van branden. Het zijn nog steeds, en zelfs meer dan 10 jaar geleden, enorme uitdagingen. Bosbrand is een groot deel van de verwoesting van de natuur en de bestrijding heeft dus een hoge prioriteit waarvoor kosten noch moeiten gespaard mogen worden.



Stop de oorlog in Oekraïne, ook tegen de verwoesting van de natuur!