donderdag 20 juni 2024

Grond en grondpolitiek - Israël

 Grond en grondpolitiek  - Discussie

 Een week geleden was ik met een korte blog bezig, die inging op de grondpolitiek binnen de strijdende partijen in Israël, met name om de rol van Israël. Dat artikel is nog niet af, maar publiceer ik nu bij deze wel in de blog. Er zijn nieuwe gegevens bekend, die verbijsterend zijn, gepubliceerd in de Volkskrant van 19 juni.

De oorlog heeft de helft, 40%, van de landbouwgrond vernietigd. Dat verdient alle aandacht, het betreft een belangrijke eerste, absolute levensvoorwaarde van en voor heel Gaza. Onderstaand stukje wil hier de aandacht op vestigen, ook al is het nog niet helemaal af. Het is ook van belang te discussiëren over de noodzaak garant te staan voor de levensbehoeften van de burger, in tijden van, spanningen en oorlog. Bovendien zal na het stoppen van de strijd ‘veroverde’ grond en productieve goederen teruggegeven moeten worden. Taken voor de Verenigde Naties én nationale en lokale overheden. Voor een leefbare en vrije toekomst.

 De grond waarop je staat

 Klaarblijkelijk wist Netanyahu al van de oorlog toen die begon. Alles klaargezet? Het was geen humanitair begin, het was eerder een imperialistische strijd om de grond, en de productieve, vruchtbare en ook de bewoonbare ruimte.

 Grondveroveringen zijn gelijk een verovering van de macht, dat leren sommige (oude) zionistische waarheden al. Stukje bij beetje, na elke oorlog weer, een deel van de verovering behouden. Tot je alles overheerst.

 Zo rol je het land op, als een vloerkleed voor een bulldozer die het land en macht en middelen bijeen schrapen. Maar dat land is bewoond, kan daar niets mee worden gedaan? Jazeker, kraak de families die er wonen. Deze louter cynische houding met duizenden doden als gevolg is in Israël voortgevloeid uit de richtlijnen van Netanyahu.

 Tal van doden, vrouwen, kinderen, hulpverleners, artsen, alles en iedereen moet wijken. De herhaalde vragen naar recht kunnen de enige oplossingen bieden waarnaar wordt gesmacht. Laat Israël volledig de schade betalen en veroordeel de militairen, regering, enzovoort. Boycot Israël totdat een Palestijnse staat opgericht is en goed werkt.

 Israëls grondpolitiek produceert verontschuldigingen voor veel orlogvuren. Deze vorm van barbarij moet teruggedrongen worden onder leiding van de VN.Tegen bombardementen en redt elke persoon. Ontwapen het Israëlisch leger. Voorlopige macht onder de VN, die intussen moet werken aan echte oplossingen.

Stop de oorlogen!!