woensdag 9 oktober 2024

 

’t Is maar wat je te horen krijgt’

 Is dat zo? Of selecteren mensen uit wat ze horen en toevallig zien? Gisteren werd ‘overal’ de ingreep van Hamas herdacht, en werden dus heel uiteenlopende aspecten naar voren gehaald. Opmerkelijk daarin is hoe vaak wordt aangenomen dat de generaties van nu de voorgeschiedenis kennen. Vooral de ‘actie’ van Hamas wordt genoemd als feit alleen, die zonder context gebeurt, dus ‘gewoon’ gedaan is door de terroristen. Dat is inderdaad nooit goed te praten, moord is moord, daar kom je met argumenten met geen mogelijkheid van weg. Maar een moord als werkelijkheid, als feit begrijpen kan op verschillende manieren. Je kunt de ogen sluiten hoe zoiets ontstaan is, je kunt daar ook diepgaander op reageren, proberen de oorzaken – als die er zijn – trachten te doorgronden.

 En hier gaan dan meer aspecten meespelen, die wel begrip geven, nog altijd de actie op 7 oktober 2023 niet goedpraten. En dat leidt tot een heel andere discussie als men inziet dat er oorzaken en motivaties meespelen die sterk zijn, hoe verwerpelijk ook. Voor de Palestijn telt bijvoorbeeld dat Israël in een lang historische optreden in grote en kleine stappen heel Palestina inneemt en de Palestijnen verjaagt, in acties die zwaar ondersteund worden daar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland en andere staten. Wat dat betreft was Netanyahu ook snel klaar op 7 oktober te zeggen ‘Het is oorlog’. De oorlog was er al en Israël heeft die nu met nog meer moorden en bombardementen op burgers ingevuld.

 Wat je verder ook kunt noemen, goede en heel kritische onderbouwde literatuur is er genoeg, de moorddadige acties praat je er niet weg mee. Maar de leiders van Palestijnse én de Israëlische en Westerse kant, allen hebben ze een berg ‘boter’ op hun hoofd.

        Hier komt een ander punt van beoordeling naar voren. In de discussie in Nederland kiezen de rechtse politici, met name van VVD, BBB en de Minister-president simpelweg voor het modelletje ‘van Israël is oké en lijdt en dus wij tonen onze solidariteit daarmee.’ En de demonstranten die Palestina steunen worden als simpele pubers en als antisemieten weggezet.

         Dat zegt ook heel veel, zowel over ‘onze’ politici als over het Nederlandse onderwijs. Want wees eerlijk, wat hebben we op school in Nederland geleerd over Palestina en over de in veel opzichten misdadige onderwerping van dat land? Veel meer dan enkele titels is of was het vaak niet.

Dan kan voor TV de vertegenwoordiger van de BBB wel roepen dat je nu eenmaal niet mag onderhandelen met gijzelnemers, soms is de tijd echter rijp dat nu wel eens serieus te gaan doen. ‘t Is maar wat je te horen krijgt’ En wat je durft te verstaan.

 

 STOP ALLE OORLOGEN