donderdag 14 april 2016

Met Ronald Koeman tegen de vervreemding


Kan een topvoetballer een gewoon mens blijven? Het is wel een kunst. Maar de familie Koeman heeft zich in Groningen regelmatig van haar goede kant laten zien, althans wat zich in mijn blikveld afspeelde. Mijn vroegere studenten op de Hannie Schaft Akademie vertelden dat ze de gebroeders Koeman wel eens in de disco zagen en dat ze best aardig waren. Later toen mijn kinderen bij GRC speelden op Corpus den Hoorn zagen we de Koemannen enkele keren, gewoon kletsen met publiek. En vader Martin nam mijn zoon een keer onder de arm toen hij geblesseerd was. ‘Jongen, wat is er gebeurd?’ Zo ongeveer, niks belangrijks voor een weblog.

Gisteren stond in de krant dat Ronald Koeman zijn spelers naar praatles stuurt omdat ze alleen nog maar met de smartphone communiceren, en ja is dat wel echte communicatie? Koeman wijst op de contacten die voetballers vroeger hadden en ziet nu een toenemend onvermogen te communiceren. Het afnemende echte contact leidt tot slechtere prestaties in het veld.
      Goed gezien, een voorbeeld en tevens een waarheid. De smartphone is mooi, maar ook vervreemdend. Kijk eens in de trein wat mensen doen. Tureluren op de smartphone. Uitgetureluurd, het ding opgeborgen, daarna onmiddellijk weer gepakt en doorgetureleuurd. Berichtje hup en hop. Wat doen kinderen op school het liefst? Hetzelfde. Vul het verder maar in.
    Praatles, communicatieles. Het is meer dan een gat in de markt. Het nodig te zien waar de geamputeerde communicatie toe kan leiden. Je hoort nog veel te weinig over de negatieve rol van de flitscommunicatie in de politiek, bij oorlogen en in het dagelijks leven.

Een toptrainer die gewoon blijft kijken en denken verdient een compliment. Hij is echter ook bevoorrecht, want hij kan zijn spelers naar de les sturen, leren praten, niet omlaag kijken maar naar de ander. Hopelijk werkt dit als een voorbeeld, een begin van te leren evenwichtiger om te gaan met de nieuwe mogelijkheden van de techniek. Al is er nog een lange weg te gaan, terwijl de techniek nauwelijks bij te houden is.
      Hopelijk draagt de overwinning van de pratende ploeg binnenkort een steentje bij.