donderdag 8 mei 2014

De botten van Cervantes


De kranten schrijven dat ze in Madrid naarstig op zoek zijn naar de beenderen van Miguel de Cervantes Saavedra. Cervantes werd in 1547 geboren en leeft nog voort in velerlei gedachten. De botten zijn van 1616. Begraven bij de kloosterkerk El Convento de las Trinitarias in de wijk Barrio de las Letras. Met allerlei apparaten zoekt men ze nu bij deze kerk. Hij verdient een grafsteen. Maar is dat zo?
      Onzin natuurlijk. Lees liever Don Quichot. Dat verdient hij. Vraag eens iemand of hij Don Quichot heeft gelezen en hij komt aan met een stripverhaal of een uittreksel. Of men vindt het vooral een komisch verhaal en hoe waar dan ook, het is nog niet eens de halve waarheid.
      Lees eens de volledige versie of daarvan in ieder geval deel 1. Dus geen samenvatting of zo. Daarna valt er weinig meer te zoeken. Dit is de roman. Alles staat hierin wat in een roman staat. Alle romans sindsdien zijn bijkomstig, al is daar natuurlijk niets mis mee. De botten van de schrijvers daarvan zoekt men ook niet. Laat Cervantes maar met rust. Wat moet je nog met hem? In Madrid staat al een monument voor Don Quichot. Dat wordt druk bezocht en beklommen. Don Quichot is van het volk.
      Cervantes zelf? Zijn boek is de roman, veel meer dan een monument.




Aanrader: lees de versie Miguel de Cervantes Saavedra, De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha, vertaald door Barber van de Pol, met een nawoord van Kees Fens, Uitgeverij Polak & Van Gennep, Amsterdam 2007.











Het monument voor Don Quichot in Madrid