maandag 28 maart 2011

Wapenhandel

Vreemd eigenlijk dat wapens commercieel worden geproduceerd en verhandeld. Handel en bezit van wapens lokt geweld uit. En er zullen weinig mensen zijn, die zullen zeggen daar vóór te zijn. Na de tamelijk vreedzame revoluties in Tunesië en Egypte, riepen de protesterende mensen in oost Libië wel erg vlot ‘Revolutie!’ en grepen naar de wapens. Inmiddels is het volop oorlog, met actieve deelname van landen die hun vroegere vijand, latere vriend en nu weer dictator Kadhaffi bestoken. Zij hopen voor de Libiërs het momentum te creëren ‘zelf het karwei af te maken.’ Zélf gedaan! Maar waren geen onderhandelingen mogelijk op basis van druk zonder zoveel wapengekletter?
De no-flyzone komt neer op een complete oorlog. Een week met 200 afgevuurde kruisraketten. Het zal er niet makkelijker op worden het wapengebruik nog snel te stoppen.

De handel. Iedereen doet het, dus wij ook. Iedereen wil de beste zijn, dus wij willen de beste wapenhandelaars zijn. Koningin Beatrix werd begin maart op pad gestuurd om de fregattenorder in Oman veilig te stellen. Wie weet hoe lang dit land nog onze vriend is, in deze regio die in vuur en vlam staat.
De wereld is vol met wapens. De Kalashnikov wordt vereerd. Het is zo’n effectief wapen. En nu de buitenlandse politiek van de neoliberalen verder verzakelijkt, wil Nederland nog meer wapens leveren, de meest effectieve.

Bezit van wapens lokt geweld uit. Van meer wapens, meer geweld. Waarom beslist de VN slechts zo nu en dan over het ingrijpen van legers? En waarom niet over het produceren en het bezit van wapens? Beperk productie, stop de vrije wapenhandel, vernietig wapens en bedenk een mondiaal systeem onder verantwoordelijkheid van de VN. Het zal niet makkelijk gaan en lang duren, maar het is beter dan ons bij het cynisme van vrije wapenhandel neer te leggen.

De Thaise boeddhist Sulak Sivaraksa pleit tegen wapenhandel. In zijn boek ‘Zaden van vrede’ (uitgeverij Asoka 1997, pag. 92) staat: ‘En we moeten kijken naar de wapenhandel, en vraagtekens zetten bij deze structuren, die verantwoordelijk zijn voor moord.’ Deze erkenning van verantwoordelijkheid toont een grote betrokkenheid. Hier mogen andere opvattingen niet aan onderdoen. Het ‘onthechte’ boeddhisme is bij Sivaraksa een geëngageerd boeddhisme, een voorbeeldig engagement.

Nederland kent al jaren de organisatie ‘Campagne tegen de wapenhandel.’ Zie www.stopwapenhandel.org.
Niet het bekendste comité. Het mag gerust bekender worden.